Monday, November 15, 2010

Menerokai Peluang Usahasama Bersama Usahawan Berjaya

Umi Nadiyah bersama En. Azahar dan Isteri

Yayasan Nusrah telah berjaya mengorak langkah ke hadapan apabila berjaya menerokai satu lagi peluang usahasama dalam bidang perniagaan bersama-sama dengan Encik Azahar Abdul Rahman, usahawan online dan penulis buku di PTS Publications.

Sedikit biodata beliau:

Sekembali dari luar negara beliau kembali berkhidmat bersama Mesiniaga Sdn Bhd (sole agent and disbributor) untuk IBM Malaysia. Di sini beliau didedahkan dengan dunia komputer dan internet. Minat pada komputer dan bisnes internet menyebabkan beliau sering menggunakan masa terluang menerokai bidang itu.

Beliau kemudiannya menubuhkan syarikat D-Men Resources (M) Sdn Bhd, (DRSB) pada tahun 2001 yang terlibat dengan bidang pendidikan di peringkat sarjana. Melalui DRSB, penulis menawarkan prasarana untuk Universiti Utara Malaysia di kampus milik DRSB yang dikenali sebagai Kampus Kulim menggantikan Kampus UUM Sungai Petani, Kedah.

Memandangkan keperluan bidang latihan dan kursus luaran yang mendapat permintaan yang tinggi, Penulis kemudian menubuhkan KIC Management Sdn Bhd yang mengadakan kerjasama dengan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, menawarkan kursus-kursus Diploma Eksekutif dan juga dengan Space, Universiti Teknologi Malaysia bagi kursus kursus jangka pendek.

Minat mendalam terhadap bidang internet menyebabkan beliau banyak membaca buku buku berkaitan bisnes di internet yang ditulis oleh mereka mereka yang berjaya dalam bisnes internet antara yang terkenal seperti:

  1. Corey Ruld

  2. Rosalind Gardner

Ia mendorong penulis menerokai bidang bisnes internet secara serius. Beliau kemudian menubuhkan Artmand Corporation Sdn Bhd yang mengendalikan bisnes beliau di internet serta menjadi reseller kepada syarikat webhosting Emerge System (M) Sdn Bhd.

Melalui kaedah kaedah yang dicuba dan terbukti berjaya menghasilkan pendapatan kepada beliau, beliau menulis sebuah buku yang memberikan penerangan secara terperici supaya dijadikan panduan kepada mereka yang berminat menceburi bisnes di internet.

Sumber : http://pts.com.my/index.php/penulis/bio/1893/

"Tolong Menolong Kebaikan Bersama Dunia Akhirat"

No comments: